De BIG-registratie is een verplichte registratie voor medisch specialisten en medisch hulpverleners in Nederland. Deze registratie is onderdeel van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) en wordt beheerd door het Centraal Bureau voor de Geneeskundige Registratie (CBG). 

De BIG-registratie is bedoeld om de kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland te waarborgen door te zorgen voor professioneel opgeleide en gekwalificeerde medisch specialisten en medisch hulpverleners. Door middel van de BIG-registratie kunnen patiënten er zeker van zijn dat de hulpverlener waar ze mee te maken hebben, voldoet aan de gestelde eisen op het gebied van opleiding, kennis en vaardigheden. 

Eisen BIG-registratie

Om in aanmerking te komen voor de BIG-registratie, moeten medisch specialisten en medisch hulpverleners aan bepaalde eisen voldoen. Zo moeten ze in het bezit zijn van een geldig diploma en moeten ze voldoen aan de eisen op het gebied van bij- en nascholing. Daarnaast moeten ze voldoen aan de eisen op het gebied van goed professioneel gedrag en moeten ze zich houden aan de beroepscode. 

Ook voor studenten

De BIG-registratie is niet alleen verplicht voor medisch specialisten en medisch hulpverleners, maar ook voor medisch studenten. Zij kunnen zich laten registreren als “student BIG” en daarmee aantonen dat ze bezig zijn met het afleggen van hun medische opleiding. 

De BIG-registratie is belangrijk voor zowel patiënten als hulpverleners. Voor patiënten geeft het de zekerheid dat ze behandeld worden door een professioneel opgeleide hulpverlener, terwijl hulpverleners zich kunnen laten registreren om aan te tonen dat ze voldoen aan de gestelde eisen en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van hun vakgebied.  

Geldigheid BIG-registratie

De BIG-registratie heeft een geldigheid van 5 jaar. Dit betekent dat je om de 5 jaar moet kunnen aantonen dat je aan de gestelde eisen voldoet. Voor je BIG-herregistratie krijg je een oproep. Vaak gebeurt dit ruim 6 maanden voor de registratie verloopt.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *